vecka 35 John 18:19-31  För att ni ska tro...


Under mina senare är med jobb i fängelset och senare folkhögskola, fick jag träffa folk som lyste när de talade om påskfirandet. ”Det missar jag aldrig” sa en 26-åring, med rötterna i Grekland. Alla samlades då. Gudstjänsten och festen - allt betydde mycket. En 30-åring på folkhögskolan berättade om alla ”riter” som återkom och som påminde om hela bibelhistorien. Allt med entusiasm och öppet. Inte bakom stängda dörrar och med rädsla.
 
Jesus önskar ”Shalom!” vid båda besöken. Ordet är långt mer innehållsrikt än ”frid”. Det betyder frid, fred, helhet, läkedom, harmoni bl.a. Kan man ha en bättre hälsning och tillönskan?! Den grundläggande läkedomen verkar dock vara v22b, v23. Det gäller försoningen och förlåtelsen och mottagandet av Anden. Viktigt!
 
Tomas hade det lite besvärligt, men även han fick frid. Det började med ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer…” osv. Det tog en dryg vecka av ovisshet. Sedan förkunnar han trons ord: ”Min Herre och min Gud”.
 
I avslutningen motiverar John varför han skrivit ner allt. (V31). Lyckades han?
Vi har ju epilogen kvar. Vi får ”komma och se” på den också.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln