vecka 34 John 18:1-18 Om inte...


Människors reaktioner inför händelser är lärorika. Det finns knappast tid och lust att sätta sig ner och göra en sannolikhetskalkyl. Man uttrycker i stället sig spontant med utgångspunkt från kunskaper, erfarenheter mm. som man samlat under livsresan.
De har tagit bort Herren från graven och vi vet inte var de har lagt honom.” Fienden som arresterade Jesus eller de som påskyndade processen måste ha gjort det. I enlighet med de andra evangelierna hade Jesus faktiskt mer än en gång påtalat att han ska dödas och uppstå. Läs t.ex. Lukas 18:31-34 så ser vi att det är tredje gången lärjungarna får veta vad som ska hända. V34: ”Men lärjungarna förstod ingenting av detta. Det var fördolt för dem, så att de inte fattade vad han menade.”
 
Vid följande händelser i vår veckotext tycks ändå det hela rätta till sig.
Det finns goda skäl att läsa vad Paulus skriver om uppståndelsen i 1 Kor 15.
Paulus är ju inte med om händelserna vid graven, men han lär känna apostlar och andra som var med – så han är klar med sin övertygelse. Notera vers 3 och 14-15.
 
I vissa ironiska/skämtsamma sammanhang brukar sägas. Vad skulle hända med kyrkan om Gud dog eller om Gud inte existerar? Svaret brukar vara: Egentligen ingenting – verksamheten skulle fortsätta utan större förändringar. - Vi skulle i stället kunna fråga oss själva: Vad skulle det betyda för mig om Jesus aldrig har uppstått och att det därför inte finns någon uppståndelse? Vi kan smygläsa Paulus tankar i brevet till Korint. – Svaret vad gäller kyrkan är naturligtvis elakt – men ändå bör vi tänka till. Vad är viktigt?
 
I själva verket är Jesu uppståndelse grunden för oss. Vilka kristna under svåraste prövningar skulle uthärdat annars? Igår fick jag åter höra om stora strapatser för mina svärföräldrar med familj och deras kollegor i Kinamissionen på 30- 40 talet. Vad höll dem uppe om inte tron på den korsfäste och uppståndne!
 
Vi kan dock inte leva på andras övertygelse. Var och en får träda in i skaran i kap 20 och lyssna bedöma – tro eller förkasta. – Om inte..
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln