vecka 32 John 18:28-18:40 samt 19:1-16a


Först var Jesus hos Hannas. Han var före detta överstepräst, men hade blivit avsatt. Fem av hans söner hade blivit överstepräster, men även Kaifas som var svärson. Kan man ana lite släktkorruption? Även gamle Hannas har fortfarande inflytande om än informellt. Kaifas måste kanske ”betala” för utnämningen?
 
Lägg märke till Jesu samtalston och logik. Den går hem hos Pilatus. Han måste dock avgöra saken, eftersom det gäller dödsstraff. Det blev romersk avrättning av denna anledning. Hade judarna fått bestämma borde det blivit stening. Varför låter Pilatus en oskyldig bli dömd? EN orsak kan vara att han inte ville att några anmärkningar skickas upp i hierarkin. Romersk byråkrati är som svensk. Många chefer är som hamburgare. De pressas från två håll. – I slutfasen kommer också judarnas försåtliga information: ”Släpper du inte honom är du inte kejsarens vän!”  Att anse sig som kung borde ju vara uppror OM man inte lyssnar till vad Jesus säger. Pilatus gjorde det och vill egentligen inte döma honom. Folket är som pressen ibland. Man dömer först och tar till allt för att verkställa.
 
I förföljelsetider (av oliktänkande)är hanteringen av offren ganska likartad. Tänker vi på den snabba ökningen av förföljelse av kristna så ingår momenten:
1)    Falska anklagelser med försåtliga anspelningar
2)    Hån av det som är heligt, skändning, övergrepp osv.
3)    Förhandlingstaktik och hot.
 
Exemplen är ju talrika i Mellanöstern. 

Man bör se upp med allt som övergår utbyte av olika åsikter:
Ex 1 ”Krossa kd:s homohat, hacka Affe till oblat”.
Ex 2  Tecknaren säger sig vilja rensa bort ett kristet, ruttet, unket, manligt, gammalt stinkande djävla moralsystem från jordens yta. Detta anmäldes till JK, som beslöt att inte väcka åtal!
(Ur tidningar från detta sekels början.)
 
I vers 16 a svarar översteprästerna: ”Vi har ingen annan kung än kejsaren.
Ta en funderare på detta uttalande!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln