v 26 John 13:1-30 TOTALT PERSPEKTIVSKIFTE


Den sista delen börjar: Avskedstal, lidande, död och uppståndelse. Perspektivskiftet är inte nytt – det har förberetts, men som så ofta känns det mest i ett levande aktivt exempel. När jag hade religion på ledarskapsprogrammet på Marina Läroverket så anknöt det naturligtvis till management enligt Jesus. Vi såg ”ledarfilosofin” utifrån Lukas evangelium, men här får vi ett lysande exempel från John.
 
Hur väljs ledare ut i samhället eller i specifikt kyrkan? Vad är normen, vad ska det stå i CV:t, vem ska anförtros makt och pengar? – I Lukas 22:24 uppstår, efter den första nattvarden, en konflikt. ”Det uppstod en tvist bland dem om vem som kunde anses vara störst.”  I vers 25-26 ges svaret. I belysningen av vad vi denna vecka läser i John så förstår vi.
 
Att tvätta någons fötter har i vissa sammanhang kommit in i kyrkans ritual. Påven brukar gå ut i Rom och tvätta någon fattigs fötter i Stilla veckan. I Kummelby kyrka (Sollentuna) ingår fot-tvättning i Skärtorsdagsmässan (frivilligt). Sjundedags Adventisterna har fottvagning som en ritual av nästa sakramental art. Själva handlingen som Jesus visar på kan dock utvidgas till en hjärtefråga som egentligen handlar om all attityd och inställning till våra medmänniskor. Ska man tala om makt är frågan - vilken är störst? Den som utövas med automatvapen eller den som utförs med en linnehandduk om livet?
 
Vad beträffar Judas var jag med om något märkligt för mer än 40 år sedan. Konfirmandklassen gick på Jesus Christ Superstar i London tillsammans med fullsatt salong med andra ungdomar. Musikalen var då mycket omdiskuterad och jag var spänd på att se om hur ungdomarna reagerade. De levde verkligen med – och när skådespelarna skulle avtackas kom först Petrus in och fick stormande applåder liksom några andra lärjungar. När Judas kom in pekade man finger och buade så att väggarna skakade. När Jesus dök upp ställde sig alla och hyllade honom med kraftfulla applåder och höga jubelrop. Jag blev mycket överraskad! Musikalen försökte visserligen förbättra förståelsen av Judas, men det gick inte hem. – I vår måltid i John blir Judas inte utslängd. Jesus ger honom brödet och vinet, men han väljer själv att gå ut i mörkret.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln