v25 John 12:1-19, 20-50  KONSEKVENSER


Nu är det dags för Jesu sista vecka. Messiaspresentationen och diskussionen byter skepnad. Vi kommer att röra vid det som absolut är det viktigaste för våra liv – ur alla synpunkter.
 
Rationellt vs passion. Nog för att man måste fundera kring pampiga kristallkatedraler och kyrkliga skrytbyggen, men där passionen är äkta för Jesus bryts det rationella.
David Yonggi Cho pastor för världens största församling (?) i Seoul, skulle i sina tidiga år förvekliga en vision om en byggnad som kunde samla en stor församling. Han begav sig ut på landsbygden och i byar för att predika, evangelisera och samla pengar. En kvinna kom fram och lämnade en sliten lerskål. Dessvärre även lite sprucken. Pastorns tanke var inte direkt tacksamhet, utan han tyckte det var lite fjuttigt. Senare i sin kampanj kom han ut i fattigare delar i landet. En dag kände han igen just kvinnan som lämnat den spruckna skålen. Han fick komma hem till hennes hydda och såg det hon ägde. Det var i praktiken ingenting. Det finaste hon haft hade hon gett bort. Skålen. Pastor David berättade hur han skämdes för att han inte hade förstått att den var ”änkans skärv” (Luk 21:1-4). När han predikade för en mer välbeställd skara vid ett senare tillfälle, berättade han om denna händelse. En amerikan kom fram efteråt och ville köpa skålen för 6000 kr. Han skulle ta hem den och sprida berättelsen.

I den andra symbolberättelsen rider Jesus in i Jerusalem på en åsna. Man kan ju se att hans rike är mycket annorlunda. Åsna – ingen armé!
 
Aktuellt i kyrkor, gudstjänster och församlingar är naturligtvis vem man hyllar med psalmer och lovsånger och vem/vilka som får applåderna… I Ylva Eggehorns sång Hosianna får vi följa åsnan, som blir imponerad av att man lägger palmkvistar och hyllar henne. Tänk så underbart att äntligen få bli upptäckt. Å så vänligt av den som satt sig på åsneryggen för att göra PR för åsnan. Efter dagen vilar åsnan ut. Man blir trött av att göra succé….
 
Verserna 20-50 ger en sammanfattning av det vi känner igen. Både från tidigare kapitel i John, men även av vad som hänt senare i historien. Problemet redovisas i versen12:43 ”De älskade människors ära mer än äran från Gud.” I mellanöstern kan vi dock se många kristna som gjort tvärtom.
 
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln