v 24 John 11:1-57 Märkligt drama


Det är svårt att förutse Jesu handlingsmönster. Rent ordningsmässigt vore det fint att få en handbok för helande och under. Eller kanske inte. Allt utgår ju från att känna Fader och Faderns vilja och sålunda ledas av den Helige Ande.
 
Lasarus var en kär vän till Jesus liksom hans systrar. Varför ska detta drabba dem? Varför vänta två dagar innan han beger sig till deras hem? Lasarus sover…nej, han är död. Lite grann av vår egen tids ordglidningar. ”Han gick bort..”  ”Om jag dör..”
 
Det finns alltså många detaljer att lägga märke till. (Boken ger bra hjälp!)
Hur ska man förstå det rätt otäcka med lukten efter fyra dagar i graven? Vad händer
när Lasarus kommer ut ? Jag har ingen egen lösning, men i min naiva föreställningsvärld tänker jag mig en omvänd process. När någon dör börjar den kemiska omvandlingen av kroppen. Det är naturligt. Men om jag var Skapare och hade makt över min skapelse – är det då konstigt om jag kan låta processen gå baklänges?
 
Hur som helst – när stenen tas bort ber Jesus. Sedan befaller han och ut kommer Lasarus. ”Gör honom fri och låt honom gå!”
Diskussionerna efteråt kommenteras i vår bok på ett skarpsynt sätt: ”Hur överlever vi som Guds folk i en kyrka där politisk korrekthet och makthänsyn många gånger framstår som viktigare än lärjungaskap och efterföljelse – för att inte tala om kristen tro?” (sid 221) En tankeställare! Översteprästens omedvetna profetia är en annan tankeställare. Ett märkligt drama.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln