v 22 John 10:1-21  Herren är min herde och jag är ett får...


I detta avsnitt känner vi oss kanske mer hemma i bildspråket. Herden och fåren.
För de av oss som inte är uppväxta med får kan det vara knepigt att riktigt tränga in i den speciella relationen som utvecklas mellan fåren och herden. Det fanns en mycket fin och själavårdande biskop i Skara för drygt femtio år sedan. Sven Danell hade egna får och berättade vid kurser om herdeskapet. På 80-talet lyssnade vi en kväll till honom i prostgårdens stora vardagsrum i Hedemora. Man ville att kvällen inte skulle ta slut. Samme man var inbjuden till en prästfortbildning. Att tala till präster och fånga deras uppmärksamhet är inte det lättaste. Han gjorde många ”fel” som retoriker varnar för. Han såg på naturen utanför fönsterraden och talade med tämligen tyst röst utan teatraliska försök att variera. Dödstyst. Alla lyssnade. Ingen somnade. Det är bra med retoriska tips, men när orden är fyllda av liv och omsorg så fungerar det ändå.
 
Detta exemplifieras i vår text för veckan – ”och fåren lyssnar till hans röst.”
Fåren lyssnar till hans röst. Det var en sann herderöst prästerna lyssnade till.
Vi kan kanske jämföra med en kapten på en skuta där kapten känner sin besättning.
En respektfull och kärleksfull kapten sätter besättningen sin tro till. Går det illa för fartyget så gör kapten allt för att alla ska räddas. Sist sätter han/hon sig i säkerhet själv…  Den kaptenen som är lejd (vi kommer ihåg det italienska fartyget för några år sedan) kanske inte är så benägen att ge sitt liv för fåren.
 
Filmen ”Gudar och människor” för några år sedan handlade om 8 munkar och deras liv och öde. I de kristna delarna i Syrien har ledare fått praktisera herdens uppgift att vara mån om hjorden även om det kostar livet.
 
Det finns mycket att fundera på i veckans text. Välj gärna ut någon eller några bibelversar, som du tar med dig på vandringen. Kanske utantill – vilket alltid är nyttigt. Dela dem gärna i kommentaren. Motivering om man vill, men det går bra med bara bibelordet.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln