v 20 John 8:31-59 Faderskap och Lärjungaskap


Vid religionsundervisningen i skolan var det alltid spännande när Abraham dök upp. Det gick att ställa frågor som: ”Nämn någon som har ett STORT inflytande i världen sedan flera tusen år.” Det var inte många som kom på att det är Abraham. Han räknas som stamfader för judar, kristna och muslimer. För några årtionden sedan började man i problemområden tala om ”Abrahams söner” – allt för att skapa en viss enhet i stället för splittring. Kanske gick det bättre att mötas så?
 
I veckans avsnitt ställs många frågor kring förhållandet till faderskap och lärjungaskap. Det finns flera nyckelord som är bra att minnas. Utantill!
Till exempel 8:31,36. - Det skär som en kniv i diskussionen – det som vi läst tidigare under färden blir ännu tydligare. Orden i bönen ”Fader vår ” får återigen påfyllning.
 
Själva dialogen är viktig. Läs den flera gånger. Vill du ha den högläst kan du skaffa Svenska Folkbibelns app. Där kan man förutom att läsa och klicka i texterna (för extra kommentar) även låta en uppläsare bli aktiv. Utomordentligt under promenader, i fåtöljen eller på bussen.
 
Bibelöversättningar kan vara olika därför att det är svårt att få fram nyanser. I vers 47 har den officiella bibelöversättningen med ”Gud till fader” 2 gånger. Folkbibeln skriver annorlunda och håller sig närmare grundtexten. Möjligen blir inte skillnaden så stor, men jag nämner det som ett exempel.
 
I detta avsnitt blir inga stenar kastade heller. Men det verkar lite närmare till våldsamheter och mer dramatiskt. Vi som står där och ser på kan pusta ut….för tillfället.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln