v 17 John 6:22-59 60-71 Vilket bröd (!?) - med bekännelsen som bak -grund.


Den här veckan har vi två avsnitt som avslutar kap. 6. Det börjar med en del frågor. Rabbi när kom du hit? Det blir inget svar på frågan, utan snarare ett korrigerande. Frågan är varför söker de Jesus? Jo, mättnaden. Mycket arbete i kyrkorna går åt till mättande av olika behov. Soppkök till utslagna eller fika alt. måltid till andra. Själsliga frågor, sorg och bedrövelser. Sökandet efter mättnad är inte så konstig – men det finns en fortsättning. ”Tecknen” visar vidare (fin dubbeltydighet J) .
En finsk präst berättade om damen som sökte sig till en präst (i ett katolskt land). Prästen hade rykte om sig att märkliga ”under” hände kring honom. Inte minst tillfrisknanden (helanden). Damen deltog och lyssnade vid mässan som han höll på söndagen. Efteråt gick hon fram och berättade sina behov och önskade att han skulle be för henne. Prästen sade nej, men bad henne kom tillbaka följande söndag. Det blev så. Hon gick fram efteråt med samma fråga. Hans svar var detsamma. Kom tillbaka till gudstjänsten nästa söndag. Hon kom och samma sak upprepades. Den sjätte söndagen kom hon fram som vanligt. Denne helgade präst gav upp. Han bad för hennes behov och damen gick ut från kyrkan helad – dock inte botad….
 
Kanske kan denna historia ge lite perspektiv på Jesu motfråga. Man kan söka tecken och det kortsiktiga, men har ingen öppenhet för det långsiktiga som på lång sikt botar både i djupet och till bredden.
 
Frågan som följer ”Vad ska vi göra för att utföra Guds verk?” får ett intressant svar.
Det finns tydligen en förutsättning för att bli använd riktigt ordentligt. (Detta hindrar naturligtvis inte att alla människor utan eller med tro kan delta goda verk och verksamheter, men här gäller det Guds rikes utbredning..)
 
Frågan om livets bröd har – som skrivs – en bakgrund i ökenvandringen som beskrivs i 2 Mosebok. I kap 16 står det en del om brödet/mannat.
 
I avsnittet Joh 6:60-71 börjar det bli kamp. Står man ut med Jesus? Jesus ställer en ny fråga i v 67 och Petrus svarar i v 68f. Det verkar som om det snart drar ihop sig…

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln