v 14 John 5:1-18 FRÅGAN om en FRÅGA


Den psykiatriska avdelningen på Huddinge sjukhus var visserligen rätt ny men tråkig.
Dörrsmällen på förmiddagen skakade dock om och var öronbedövande. Psykiatrikern hade kommit tidigt och haft en morgonbön i sitt rum. Han läste en betraktelse av den i många kretsar kände kinesiske förkunnaren Watchman Nee. Denna morgon utgick den korta betraktelsen från Johannes 5 kapitels inledande nio verser.
 
Senare på förmiddagen kom patienten som kändes så hopplös. Sprit och droger. Barnen omhändertagna. Inte välkommen till sitt jobb och oduglig att arbeta. Lång historia och få tillfällen till ljusning.
 
Det var då det hände. Samtalet blev inte som vanligt. Doktorn inledde:
”Du – jag har funderat på en sak. Vill du verkligen bli fri från ditt beroende och börja ett annat liv?” – Reaktionen var alltså våldsam. Stolen åkte in i väggen och patienten försvann genom dörren som slängdes igen…
 
Hon hördes inte av. Jo, efter en månad då hon ringde: ”Du – jag blev så förbannad sist vi sågs. Att du ifrågasatte min vilja gjorde mig ursinnig. Nu vill jag att du ska veta en sak. Jag har varit drogfri i en månad. Jag har fått ta hem barnen tidvis OCH jag har fått börja provjobba på min gamla arbetsplats.”
 
Vad som sedan hände förtäljer inte historien. Men jag tror ändå att vi får mycket att tänka på. Umgänge med alkoholister, vanerökare och många andra beroenden, gör att vi kan förstå hur relevant frågan (ofta) är: Vill du bli frisk?
 
Diskussionen som följer i Johannes är intressant. I min värld handlar det om förhållandet mellan mål och medel. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln