v 11 John 3:22-36 Ett farväl och en sammanfattning


Vi tar farväl av Johannes döparen.  I gott sällskap med flera andra bibliska personer hamnar han i fängelse. I Matteus evangelium (början på kap 11 och 14) kan vi läsa om en fråga som plågar Johannes i finkan och svaret Jesus ger. Mycket tänkvärt. Så även hur Jesus placerar in Johannes i historien.  I kap 14 står det att läsa om en riktigt rå avrättning med bakgrund i politisk makt och avsky för sanningssägare.
 
 Johannes (evangelisten) är dock kvar och vi följer honom vidare. Avslutningen på kapitlet blir något av en sammanfattning av vad vi stött på. Avslutningen på kapitlet kan tyckas svår. I evangeliet liksom i Johannes brev läser vi mycket om Guds kärlek. Hur är det då med vreden? Varje människa som är i kärlekstjänst tror jag känner igen vreden. Vad tänker Läkare utan gränser när det ser ondskans resultat samtidigt som de gör allt för att reparera? Hjälporganisationen som ser korrupta förskingrare? Båtarna som räddar flyktingar, men där man konfronteras med ett stort antal offer som försåg snikna människosmugglare med sina sista tillgångar? Kärleken och vreden hör ihop.  – Tron och den nya födelsen sätter oss i ett annat rike med annan ledning – samtidigt som vi lever i världen (men inte av den).  De forna fromma och lärde kunde uttrycka det så att ”Gud älskar syndaren, men hatar synden.”  Där någonstans finns möjligen förklaringen.
(Veckans bild har missförstått det här med att ”Följa John” ur vår synpunkt (framgår i nedre högra hörnet). Annars är det ju riktigt bra beskrivet..)
 
.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln